Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χαλκιδική – Τουρισμός:«Δεν έχει γίνει τίποτα, εδώ και χρόνια»

 

Απώλειες σε διανυκτερεύσεις και… ζωές!


Χαλκιδική υποδομές ασφάλεια

Τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η Χαλκιδική την τρέχουσα σεζόν έχουν έναν κοινό παρονομαστή τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους του νομού όσο και για τους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται, κυρίως, στον τουριστικό κλάδο: την έλλειψη ασφάλειας, τις γερασμένες υποδομές και το ζήτημα του υπερπληθυσμού. «Τα ίδια και τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχει γίνει τίποτα» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.


Από το τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι του δήμου Κασσάνδρας, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 19χρονο από τη Βέροια, μέχρι τον πνιγμό 8χρονης σε κατασκήνωση στην Κρυοπηγή, αλλά και οι επίσης πρόσφατοι πυροβολισμοί σε beach bar στη Χανιώτη, περιοχές και αυτές εντός της χωρικής αρμοδιότητας του δήμου Κασσάνδρας. Προσθέστε και τα προβλήματα λόγω λειψυδρίας που προκάλεσε στην καρδιά του καλοκαιριού -στα μέσα Ιουλίου- απώλειες διανυκτερεύσεων στο Πευκοχώρι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμηθείτε και την τραγωδία της 28ης Ιουνίου 2024, με μια 13χρονη να χάνει τη ζωή της από χτύπημα κεραυνού, στο Ποσείδι.

«Ο προβληματισμός μας περί ασφάλειας είναι ιδιαίτερα έντονος, τόσο σ’ ότι αφορά την εγκληματικότητα όσο και την ευρύτερη ασφάλεια της παρεχόμενης υπηρεσίας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γρηγόρης Τάσιος, θέμα το οποίο όπως αποδεικνύεται από τα τελευταία περιστατικά, αυτήν τη στιγμή αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα προς εύρεση άμεσης λύσης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, ως ΕΞΧ πήραν την πρωτοβουλία ούτως ώστε συγκληθεί σύσκεψη παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και βεβαίως να καταλήξουν σε λύσεις για την προστασία των πολιτών στο νομό.

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, να μην ζήσει ο προορισμός, ότι ζουν άλλοι προορισμοί στην Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Τάσιος.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο της λειψυδρίας, σε συνάρτηση με την ανομβρία του χειμώνα, δηλώνει, επίσης με προβληματισμό «ήρθε για να μείνει».

Υπερπληθυσμός και όχι υπερτουρισμός

Διανύοντας πλέον και την «ουρά» του Αυγούστου, η κίνηση για τη φετινή σεζόν στη Χαλκιδική, μέχρι στιγμής, κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά με πέρυσι, που ήταν μια καλή χρονιά για τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ο Ιούνιος κινήθηκε με πληρότητες της τάξεως του 75%-80%, με μια μικρή μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Ιούνιο, ωστόσο, όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΧ, ενώ Ιούλιος και Αύγουστος είχαν πληρότητες που άγγιζαν το 90%.

Εξαίρεση υπήρξε στο Πευκοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή στα μέσα Ιουλίου, με ακυρώσεις στις κρατήσεις λόγω παρατεταμένης λειψυδρίας, ωστόσο η υπόλοιπη Χαλκιδική δεν επηρεάστηκε σ’ ότι αφορά τις κρατήσεις.

«Μιλάμε για υπερτουρισμό, είναι λάθος η έκφραση. Στη Χαλκιδική έχουμε υπερπληθυσμό για δυο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο» διευκρινίζει ο κ. Τάσιος εξηγώντας πως αυτούς τους δυο μήνες ο πληθυσμός στο νομό από 104.000 που είναι οι μόνιμοι εκτοξεύεται στο 1 εκατομμύριο!

Πλήγμα η απουσία της Τουριστικής Αστυνομίας

Στην ιστοσελίδα του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) υπάρχει μια ενότητα που αναφέρεται στην Τουριστική Αστυνομία.

«Η Χαλκιδική είναι ένας ασφαλής, φιλικός και φιλόξενος προορισμός με πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας αναλογικά με άλλους προορισμούς στην Νότια Ευρώπη» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στην ενότητα «Ασφάλεια στη Χαλκιδική».

«Γίνονται μετακινήσεις αστυνομικών από νομό σε νομό, και στον νομό Χαλκιδικής δεν έχουμε Τουριστική Αστυνομία, η οποία έχει καταργηθεί από το 2017» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής εξηγώντας πως υπάρχει μόνο γραφείο και αυτό στεγάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα του Πολυγύρου και αφορά όλον το νομό. Η απουσία της Τουριστικής Αστυνομίας αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα για τον νομό Χαλκιδικής, διότι οι έλεγχοι που γίνονται από στελέχη του εν λόγω τμήματος είναι εξειδικευμένοι.

Να σημειώσουμε ότι στη δικαιοδοσία της Τουριστικής Αστυνομίας υπόκεινται τα τουριστικά επαγγέλματα και συναφή όπως καταλύματα, εστίαση, οδηγοί λεωφορείων και ταξί, ξεναγοί, μαγαζιά με τουριστικά είδη, ξεναγοί, τουριστικά γραφεία.

«Πάγιο αίτημά μας τόσο προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στην Κεντρική Διοίκηση είναι να έρθει η Πολιτεία και να προσέξει τη Χαλκιδική» τονίζει στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος.

Οι οδικοί άξονες και η εναλλακτική πρόσβαση

Όλοι όσοι επισκέπτονται τη Χαλκιδική, διαπιστώνουν το πόσο κουρασμένοι είναι οι δρόμοι της, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, μετά τη Νέα Ποτίδαια είτε προς την ανατολική είτε προς τη δυτική πλευρά του ‘ποδιού’ της Κασσάνδρας.

«Είναι αναγκαία η βελτίωση των οδικών αξόνων. Για παράδειγμα, να υπάρξει σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, μεταξύ Νέας Απολλωνίας και Παλαιόχωρας» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΞΧ.

Ήδη τα έργα του Fly Over στην Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση, με καθυστερήσεις στην άφιξη του προορισμού.

Οι φορείς του τουρισμού της Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) έχουν δημιουργήσει την εφαρμογή visithalkidikitraffic, όπου σε πραγματικό χρόνο (real time), οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κίνηση από τα χερσαία σύνορα στους Ευζώνους και τον Προμαχώνα προς τη Χαλκιδική καθώς και τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν.

Ήδη, Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» συμβάλουν οικονομικά για τη συγκέντρωση στοιχείων κυκλοφοριακής κίνησης από τους δρόμους που οδηγούν στη Χαλκιδική, ξεκινώντας από τους δυο συνοριακούς σταθμούς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθήσουν στην εύρεση λύσεων για τη βελτίωση των οδικών υποδομών του νομού.

Δεν έχει γίνει τίποτα

Βάζοντας λοιπόν στην πρώτη θέση το θέμα της ασφάλειας για τη Χαλκιδική, οι ξενοδόχοι μεταφέρουν την ανησυχία τους και παράλληλα τη στεναχώρια τους, για την κατάσταση που έχει φτάσει πια σε… αδιέξοδο.

«Τα ίδια και τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχει γίνει τίποτα» λέει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος τονίζοντας πως άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να διαχειριστούν τον προορισμό.

Ντέπυ Χιωτοπούλου  

Πηγή