Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φλέγεται η Γαλλία-Νεκρός 19χρονος, στους δρόμους 45.000 αστυνομικοί

 

Φλέγεται η Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ – Νεκρός 19χρονος, στους δρόμους 45.000 αστυνομικοί (Video)

Καζάνι που βράζει για τέταρτη ημέρα η Γαλλία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ. Συνεχίζονται οι ταραχές στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, με την κυβέρνηση να έχει κατεβάσει 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους, αλλά και τεθωρακισμένα της αστυνομίας για να αντιμετωπίσει τις ταραχές στους δρόμους. Παράλληλα, έχει δοθεί η εντολή για «φρένο» στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο εισαγγελέας της Ρουέν επιβεβαίωσε την πληροφορία για τον θάνατο 19χρονου ο οποίος έπεσε από ταράτσα γνωστού σουπερ μάρκετ σε περιοχή της Νορμανδίας, την ώρα που σημειώνονταν επεισόδια στην περιοχή. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας γύρω στα είκοσι πέθανε σήμερα το απόγευμα μετά την πτώση του από ταράτσα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο RTL.

Το βράδυ της Παρασκευής, τα γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι διίστανται οι εκδοχές σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, με την αστυνομία να σημειώνει ότι το τραγικό περιστατικό δεν συνδέεται με τις διαδηλώσεις, αλλά έγινε «στο πλαίσιο λεηλασίας».

Επέμβαση της αστυνομίας στην Πλας ντε λα Κονκόρντ

H αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ.

«Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Στους δρόμους 45.000 αστυνομικοί

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα τα ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 καθώς υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση των επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 900 συλλήψεις στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων να είναι κοντά στα 17 έτη, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.

Μετά από τρεις μέρες βίαιων επεισοδίων εξαιτίας της αστυνομικής δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ, ο Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε την Παρασκευή από τις περιφέρειες να σταματήσουν την κυκλοφορία σε όλη τη Γαλλία από τις 9 μ.μ. Ο υπουργός ζήτησε επίσης το συστηματικό έλεγχο στην πώληση και μεταφορά βεγγαλικών, μπιτονιών με βενζίνη, οξέων και εύφλεκτων χημικών προϊόντων. Παράλληλα, η πρωθυπουργός αποφάσισε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής.

Τεθωρακισμένα στους δρόμους

Η Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει στους δρόμους τεθωρακισμένα οχήματα. «Θα αναπτυχθούν πρόσθετες κινητές δυνάμεις», δήλωσε το Ματινιόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που κινητοποιούν προσωπικό και που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με την τοπική κατάσταση» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα μέτρα που λήφθηκαν υπό την αιγίδα του Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, που επικαλείται αστυνομική πηγή, συνολικά θα αναπτυχθούν τέσσερα οχήματα Centaure, καθώς και 14 VBRG (τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα χωροφυλακής).

Αστυνομικές ενώσεις καλούν σε «μάχη»

Σε ένα δελτίο τύπου, τα αστυνομικά συνδικάτα Alliance National Police και UNSA-Police δήλωσαν την Παρασκευή ότι «απέναντι σε αυτές τις ορδές αγρίων», δεν μπορούν πλέον να αντέξουν την πρόκληση αυτών των βίαιων μειονοτήτων», καλώντας σε «μάχη» εναντίον «αυτών των επιβλαβών» .

Πηγή