Άσχετοι αλλά... γαλάζιοι, διορίστηκαν διοικητές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας!
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας πρώην στρατιωτικός, ένας γυμναστής, μια αρχαιολόγος, ένας προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας, μια ιδιοκτήτρια λουκουματζίδικου και μια… τηλεπερσόνα; Οι απαντήσεις που θα μπορούσε να δώσει κάποιος ποικίλλουν. Όμως ακόμα και ο πιο ευφάνταστος θα δυσκολευόταν να σκεφτεί πως όλοι οι παραπάνω είναι διοικητές νοσοκομείων.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε πώς ακόμα μια φορά το κράτος μετατρέπεται σε «τσιφλίκι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με διορισμούς άσχετων ανθρώπων με τη δημόσια υγεία σε νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Και αν το παραπάνω για μια χώρα σαν την Ελλάδα μοιάζει με κανονικότητα, το γεγονός πως αυτό γίνεται εν μέσω πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους, είναι εξοργιστικό, εγκληματικό και ανήθικο.
Η Μαίρη Κουτσιούμπα
Η αρχαιολόγος
Για 15 ολόκληρους μήνες το Νοσοκομείο Καρδίτσας παρέμενε ακέφαλο. Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως στην τοπική οργάνωση της Ν.Δ. «σκοτώνονταν» ποιος θα γίνει διοικητής, ενώ οι πιο καλόπιστοι ότι στην κυβέρνηση αναζητούσαν έναν κατάλληλο άνθρωπο για να διοικήσει το νοσοκομείο. Τελικά, στις 18 Μαρτίου 2022 η λύση δόθηκε και το όνομα της εκλεκτής ήταν Μαίρη Κουτσιούμπα.
Από το βιογραφικό της νέας διοικήτριας του νοσοκομείου φαίνεται πως η κυρία Κουτσιούμπα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Υγεία, καθώς είναι πτυχιούχος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Βελιγραδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Το ερώτημα πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση η κυρία Κουτσιούμπα παραμένει ανοιχτό. Ορισμένοι αναφέρουν πως πιθανόν να βοήθησε ότι ο σύντροφός της φέρεται ότι είναι υπάλληλος του υπουργείου Υγείας και μετακλητός στο γραφείο της Μίνας Γκάγκα. Αλλοι, πάλι, αποδίδουν την τοποθέτησή της στις άριστες σχέσεις που είχε η οικογένεια της κυρίας Κουτσιούμπα με τους Θάνο Πλεύρη, Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Οπως μας είπαν άνθρωποι από την περιοχή, όταν οι τρεις πρώην βουλευτές του Γιώργου Καρατζαφέρη και νυν της Ν.Δ. επισκέπτονταν την περιοχή, η ίδια αναλάμβανε τις επαφές τους με τη τοπική κοινωνία.
Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, περιέγραψαν τη νέα διοικήτρια του νοσοκομείου ως «μια καλοσυνάτη κυρία, η οποία, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι άσχετη από τη δημόσια υγεία, αρκείται στα απολύτως απαραίτητα, εποπτεύοντας απλά τις συζητήσεις των γιατρών». «Η γυναίκα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. Διορίστηκε εκεί και προσπαθεί να το κάνει αξιοπρεπώς» αναφέρουν, ξεκαθαρίζοντας πως στερείται ουσιαστικών γνώσεων στην οργάνωση και τη διοίκηση υπηρεσιών Υγείας.
Ο Κλεάνθης Βαρελάς
Ο γυμναστής
«Είδε φως και μπήκε» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τον νέο υποδιοικητή του Θριάσιου Νοσοκομείου της Ελευσίνας. Ο Κλεάνθης Βαρελάς εδώ και λίγους μήνες είναι υποδιοικητής του νοσοκομείου με την υπογραφή του Θάνου Πλεύρη. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε από τους εργαζομένους του νοσοκομείου, η συνεισφορά του είναι μηδαμινή. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό, καθώς ο κ. Βαρελάς μπορεί, όπως αποδεικνύει το βιογραφικό του, να είναι ένας δραστήριος πολιτικά και κοινωνικά άνθρωπος, όμως δεν έχει καμία απολύτως επαγγελματική σχέση τον χώρο της δημόσιας υγείας.
Ο σημερινός υποδιοικητής του νοσοκομείου είναι ιδιοκτήτης ενός γυμναστηρίου στα Μέγαρα, έχει διατελέσει αντιδήμαρχος της περιοχής, ενώ σήμερα είναι, πέρα από υποδιοικητής του νοσοκομείου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί με όραμα».
Το ερώτημα όμως είναι γιατί επελέγη να διοικήσει ένα νοσοκομείο. Πάντως στην προεκλογική του ομιλία στις 6/5/2019 το «παρών» είχε δώσει μια σειρά βουλευτών και πολιτευτών της Ν.Δ.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Σταμάτης Πουλής, πολιτικό τέκνο του Αδωνη Γεωργιάδη, εμπλεκόμενος στη σκοτεινή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ισως αυτές οι σχέσεις εξηγούν πώς έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια του νοσοκομείου.
Ο Νικόλαος Φανιός
Ο αξιωματικός
Ακόμα ένα νοσοκομείο που για μήνες έμενε ακέφαλο είναι αυτό της Καλύμνου. Ο Θάνος Πλεύρης όμως είχε και για αυτό μια λύση, αποφασίζοντας να δώσει τα κλειδιά του νοσοκομείου σε έναν… πρώην αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού.
Ο Νικόλαος Φανιός, έπειτα από μια λαμπρή πορεία στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπου υπηρέτησε τη χώρα από σημαντικά αλλά και διαφορετικά πόστα, στις 20 Μαΐου του 2022 τοποθετήθηκε διοικητής του νοσοκομείου. Η ποιότητά του ως στρατιωτικού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί -τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας-, η επάρκειά του όμως ως διοικητή ενός νοσοκομείου δυστυχώς μπορεί.
Η απορία που έχει δημιουργηθεί στους Καλύμνιους είναι μία: Τι μπορεί να προσφέρει στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην οργάνωσή του ένας άνθρωπος που, όσο λαμπρό παρελθόν και να έχει, δεν έχει καμία σχέση με την Υγεία;
Ο Γιάννης Ανδρίτσος
Ο προπονητής του Εδεσσαϊκού
Το Νοσοκομείο Κιλκίς αντιμετώπισε τα χρόνια της πανδημίας μια σειρά προβλημάτων, ενώ ανά διαστήματα βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Αυτό που είχε όμως περάσει στα… ψιλά είναι πως ο διοικητής του νοσοκομείου είναι ένας πρώην προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Εδεσσαϊκού και μακροχρόνιο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. «Για τριάντα ολόκληρα χρόνια (από το 1989 έως το 2019) ο Γιάννης Ανδρίτσος εκλεγόταν στον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Π.Ε. Πέλλας, ως κοινοτικός, δημοτικός και τα τελευταία εννιά χρόνια ως περιφερειακός σύμβουλος» αναφέρεται στο βιογραφικό του σημείωμα.
Αν ο κ. Ανδρίτσος αποδείχθηκε ένας ικανός διοικητής νοσοκομείου φάνηκε στα χρόνια της πανδημίας, ενώ το σκεπτικό πίσω από το οποίο διορίστηκε διοικητής νοσοκομείου φαίνεται από το βιογραφικό του. Είναι από τις πιο εξοργιστικές περιπτώσεις, που αποδεικνύει ότι τα νοσοκομεία εξελίχθηκαν σε τόπο τοποθέτησης πολιτικών φίλων και υποστηρικτών. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας! Εκτός κι αν οι προπονητικές τακτικές μπορεί να φανούν χρήσιμες στους ασθενείς…
Η Ανεζινιώ Σταμούλη
H ιδιοκτήτρια λουκουματζίδικου και η ιστορία της τηλεπερσόνας
Μερικές ακόμα περιπτώσεις καραμπινάτων «γαλάζιων» διορισμών σε δημόσια νοσοκομεία, που είναι γνωστές από παλαιότερα, αφορούν το Νοσοκομείο Ικαρίας και το Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου εδώ και χρόνια στο τιμόνι τους βρίσκονται η Ανεζινιώ Σταμούλη (ιδιοκτήτρια του «Λουκουμαδόσπιτου» στη Σάμο) και η αναπληρώτρια διοικήτρια Φωτεινή Βρύνα.
Η κυρία Σταμουλή, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της στο facebook, έχει σπουδάσει Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κοινώς, καμία σχέση κι αυτή με τη δημόσια υγεία.
Η Φωτεινή Βρύνα
Η κυρία Βρύνα, από την άλλη πλευρά, είναι παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών σε περιφερειακό κανάλι της Αττικής και στέλεχος της Ν.Δ., καθώς από φωτογραφίες που η ίδια έχει δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως είχε γνωριμία και φιλία με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η συνήθεια που έγινε λατρεία και η ομολογία Βορίδη
Η λογική της μετατροπής του κράτους σε «τσιφλίκι» της κυβέρνησης και των διορισμών αποτυχημένων στελεχών και πολιτευτών δεν είναι… προνόμιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν να επιδείξουν αντίστοιχες λογικές και να παρουσιάσουν «φιντάνια» που τους ανέθεσαν να διοικήσουν για να τους ξεπληρώσουν πολιτικά γραμμάτια.
Πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις υπήρχαν φυσικά και επί ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία τον διορισμό ιδιοκτήτη συνεργείου βουλκανιζατέρ, πάλι σε νοσοκομείο! Ομως, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε και έχασε τις εκλογές, όπως φαίνεται τίποτα δεν άλλαξε. Μάλλον τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.
Ο Μάκης Βορίδης, σε ένα κρεσέντο ειλικρίνειας, είχε φροντίσει να το ξεκαθαρίσει μονάχα λίγες ημέρες αφότου είχε γίνει γνωστό το σκάνδαλο με τον διορισμό του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα στο Γ.Ν. Καρδίτσας πως το Μαξίμου είχε κρυφή ατζέντα. «Και ποιον θέλετε να βάλουμε; Τους ξένους;» είχε πει, δίνοντας τον τόνο και εξηγώντας τη λογική της Ν.Δ.
Από εκείνη όμως την παραδοχή του Μάκη Βορίδη άλλαξαν πολλά. Κυρίως όμως έχασαν τη ζωή τους 30.000 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού, τα νοσοκομεία κατέρρευσαν από την πίεση, ενώ η επέλαση της πανδημίας επανατοποθέτησε στον χάρτη την ανάγκη για ισχυρό πυλώνα δημόσιας υγείας και σοβαρή οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση είναι βαθιά εκτεθειμένη για τρεις λόγους:
- Πρώτον, διότι προεκλογικά η Ν.Δ. έκανε σημαία της την αποκομματικοποίηση του κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα για τη δημιουργία μιας διοίκησης των αρίστων και τα κεντρικά του στελέχη έκαναν σημαία (και σωστά) τους διορισμούς ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεύτερον, διότι συνεχίζει να διορίζει δικά της παιδιά σε κρατικές θέσεις, ξεπληρώνοντας πολιτικά γραμμάτια προς αποτυχημένους πολιτευτές ή άσχετα πρόσωπα.
- Τρίτον, διότι ακόμα και σήμερα, έπειτα από 30.000 νεκρούς, δεν έχει κατανοήσει πως τα νοσοκομεία χρειάζονται ανθρώπους που να ξέρουν να τα διοικούν και να γνωρίζουν από δημόσια υγεία.