ΕΓΙΝΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ 6 ΔΙΚΑΣΤΕΣ!
Για πρώτη φορά απολύθηκαν 6 δικαστές γιατί καθυστέρησαν αποφάσεις
Στην Πειθαρχική Ολομέλεια παραπέμπονται και δύο εισαγγελείς για τον ίδιο λόγο
Στην Πειθαρχική
Ολομέλεια παραπέμπονται και δύο εισαγγελείς για τον ίδιο λόγο - Σε
αντεισαγγελέα εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης τριών
μηνών για αναρτήσεις του στο Facebook
Η Πειθαρχική Ολομέλεια του
Αρείου Πάγου, με προέχουσα την πρόεδρό της Μαρία Γεωργίου, άρχισε έπειτα
από μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας την εκκαθάριση στους κόλπους της
ποινικής και εισαγγελικής Δικαιοσύνης για όσους δικαστές και εισαγγελείς
καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων, τις ανακριτικές πράξεις κ.ο.κ., ενώ
αντίθετα το Συμβούλιο της Επικρατείας παραμένει αδρανές εδώ και χρόνια,
παρακολουθώντας απλά τις αναβολές και τις καθυστερήσεις να αυξάνονται σε
καθημερινή βάση χτυπώντας κόκκινο.
Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία συμμετείχε και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έξι δικαστές (δύο πρόεδροι πρωτοδικών, δύο πρωτοδίκες και δύο ειρηνοδίκες), καθώς επίσης και δύο εισαγγελείς (αντεισαγγελέας εφετών και εισαγγελέας πρωτοδικών). Η παραπομπή των οκτώ είναι η πρώτη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων που ελέγχονται από την Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ενώ με την είσοδο του νέου έτους ακολουθεί η δεύτερη.
Μαραθώνια συνεδρίαση
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση η Ολομέλεια ομόφωνα απέλυσε οριστικά έξι γυναίκες δικαστές, όπου η μία κατείχε τον βαθμό του προέδρου πρωτοδικών, οι τρεις του πρωτοδίκη και οι δύο του ειρηνοδίκη. Για τις περιπτώσεις των ειρηνοδικών ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι οριστικές απολύσεις που ήδη είχαν γίνει, ενώ μία πρόεδρος πρωτοδικών ζήτησε αναβολή και μόλις απορρίφθηκε το αίτημά της παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει εκτός δικαστικού σώματος.
Επίσης, μία πρωτοδίκης κρίθηκε ομόφωνα ότι δεν πρέπει να αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα. Να σημειωθεί εδώ ότι στις απολυθείσες δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθούν στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, σε έναν αντεισαγγελέα εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης τριών μηνών, όχι όμως για καθυστερήσεις αλλά για αναρτήσεις του στο Facebook και σε έναν εισαγγελέα πρωτοδικών η πειθαρχική ποινή της στέρησης ενός μισθού.
Ολες οι περιπτώσεις των απολύσεων, εκτός αυτής που αφορά τις αναρτήσεις στο Facebook, μοναδικό λόγο είχαν τον αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, αλλά και σε ανεπάρκεια.
Πάντως, μία ειρηνοδίκης, η οποία είχε απολυθεί για ανεπάρκεια και επικυρώθηκε η απόφαση απομάκρυνσής της από την Ολομέλεια, ευχαρίστησε τους δικαστές που την απέλυσαν, τονίζοντας ότι έχει αλλάξει η ζωή της προς το καλύτερο, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που μέσα στο επόμενο διάστημα θα παντρευτεί.
Η μία πρωτοδίκης που απολύθηκε για ανεπάρκεια είχε ξεκινήσει τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι σήμερα της είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια δέκα πειθαρχικές ποινές (χρηματικά πρόστιμα στέρησης μισθού ενός και δύο μηνών κ.λπ.). Οπως χαρακτηριστικά ελέχθη, είχε υπέρμετρες καθυστερήσεις (115 υποθέσεις) με κίνδυνο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων, ενώ ελάμβανε αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο όπου υπηρετούσε.
Η πρωτοδίκης κατά την ακροαματική διαδικασία προκάλεσε μεγάλη ένταση με τις αντιδράσεις της και επικαλέστηκε λόγους υγείας και συγκεκριμένα μια αλληλουχία ασθενειών που δεν της επέτρεπαν να μπορεί να εργαστεί, συν του ότι ο πατέρας της προσβλήθηκε από καρκίνο. Λίγο πριν από τη λήψη της απόφασης, απευθυνόμενη στους αρεοπαγίτες, είπε: «Μη μου δίνετε αυτή τη λύπη, αν θέλετε να παραιτηθώ, ναι, να το κάνω, αλλά όχι τη λύπη της απόλυσης. Δώστε μου μια ευκαιρία». Τελικά, ομόφωνα, απολύθηκε.
Η δεύτερη πρωτοδίκης προτού φτάσει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, είχε το 2021 καθυστερήσεις 126 υποθέσεων πέραν των οκτώ μηνών, μεγάλο αριθμό μεταχρεώσεων (αφαιρέσεις) υποθέσεων σε άλλους συναδέλφους της και δώδεκα πειθαρχικές αγωγές για καθυστερήσεις. Σε μερικές εξ αυτών απαλλάχτηκε, ενώ σε άλλες της επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, επιπλήξεις κ.λπ.
Για τις καθυστερήσεις αυτές προέβαλε λόγους υγείας και ειδικότερα μακροχρόνια πάθηση στα μάτια, χωρίς όμως να τη θεμελιώνει με ιατρικές βεβαιώσεις δημοσίων φορέων υγείας. Το «διά ταύτα» της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη οριστική απόλυση.
Στέρηση αποδοχών
Εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε οδηγηθεί κατά το παρελθόν τέσσερις φορές ενώπιον της Ολομέλειας και του είχαν επιβληθεί διάφορες ποινές, όπως προσωρινή παύση έξι, τεσσάρων και τριών μηνών, στέρηση αποδοχών ενός μηνός κ.ά. Ενώπιον των δικαστών επικαλέσθηκε ψυχική νόσο, η οποία όμως με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί, όπως έχει μειωθεί και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που είχε. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο: «Δίνω αγώνα να μη φύγω από το σώμα με σκυμμένο το κεφάλι. Ζήτησα άδεια άνευ αποδοχών για να φροντίσω την υγεία μου, αλλά απορρίφθηκε».
Ο κ. Πλιώτας πρότεινε να μην απολυθεί αλλά να του επιβληθεί στέρηση αποδοχών τριών μηνών, λέγοντας ότι «δεν είναι άχρηστος και δεν πρέπει να απολυθεί». Η Ολομέλεια του επέβαλε κατά πλειοψηφία (26-4) στέρηση αποδοχών ενός μηνός.
Μεταξύ αυτών που απασχόλησαν την Ολομέλεια ήταν και η περίπτωση αντεισαγγελέα Εφετών ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook ζητούσε την παραίτηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο είχε αποκαλέσει «εθνικό μειοδότη», ενώ αναφερόμενος και στον Φώτη Κουβέλη, τον είχε χαρακτηρίσει «Κουμούνα» και είχε επισημάνει ότι οι εισαγγελείς είναι «σε διατεταγμένη υπηρεσία».
Υποστήριξε ότι τις επίμαχες αναρτήσεις τις εξέφρασε ιδιωτικά μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν σφάλμα του και ζήτησε συγγνώμη. Τελικά η Ολομέλεια αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία (19-11) ότι δεν πρέπει να απολυθεί και επικύρωσε την ποινή της προσωρινής παύσης τριών μηνών που του είχε επιβληθεί.
Πηγή: protothema.gr