Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωτοφανές περιστατικό στα Δικαστήρια: “Άφαντοι” για 4 ώρες οι δικαστές

Όταν έλαβαν τις θέσεις τους, ζήτησαν να οριστούν δικηγόροι νομικής βοήθειας στους κατηγορούμενους

Οι νόμιμοι συνήγοροι είχαν αποχωρήσει μετά την πολύωρη αναμονή σε ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βαθύτατη και επιδεικτική περιφρόνηση, όπως ανέφεραν.


Πρωτοφανές περιστατικό στα Δικαστήρια: “Άφαντοι” για 4 ώρες οι δικαστές – Όταν έλαβαν τις θέσεις τους, ζήτησαν να οριστούν δικηγόροι νομικής βοήθειας στους κατηγορούμενους EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ένα πρωτοφανές, όπως χαρακτηρίζεται, περιστατικό έλαβε χώρα κατά την προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, που είχε οριστεί για τις 9 το πρωί της Δευτέρας σχετικά με την υπόθεση κατηγορούμενων για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις στις 14.11.2021 στο Τμήμα Τροχαίας Πειραιά, με τους δικαστές να είναι άφαντοι για ώρες.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «μετά από ειδική αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά αποφασίστηκε να συνεδριάσει στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού λόγω προβλημάτων που, κατά την αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα δημιουργούσε η μαζική προσέλευση και δημοσιότητα της δίκης».

Ωστόσο, όταν έφτασαν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων Γιώργος Κακαρνιάς, Κώστας Παπαδάκης, Κάτια Τάτση και Μανώλης Πετρακάκης στο Δικαστήριο την προβλεπόμενη ώρα έναρξής της ουδείς από τους δικαστές της έδρας βρισκόταν εκεί, ούτε είχε γίνει η μεταγωγή των κατηγορούμενων.

«Οι συνήγοροι όλοι εμφανιστήκαμε στις 09:00 π.μ., καθώς και μάρτυρες, αλλά συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων και ακροατές και δημοσιογράφοι. Και ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τις 09:00 π.μ., ούτε οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν, αλλά ούτε οι δικαστές της σύνθεσης του δικαστηρίου, καθώς και οι ένορκοι που επρόκειτο να κληρωθούν για να συγκροτηθεί νόμιμα το δικαστήριο εμφανίστηκαν. Μέχρι τις 11:45 π.μ. εξακολουθούσε να υφίσταται η κατάσταση αυτή χωρίς και να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις αιτίες της καθυστέρησης και την προοπτική της» σχολιάζουν οι συνήγοροι.

Καταπάτηση των παραλιών

freepik

Άφαντοι οι δικαστές: Εμφανίστηκαν 4 ώρες μετά χωρίς να ζητήσουν ούτε καν συγγνώμη

Σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι αναφέρουν πως «αφού ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους συγγενείς των κατηγορουμένων αποχωρήσαμε από την αίθουσα αφήνοντας μία γραπτή δήλωση στην έδρα του δικαστηρίου για να παραληφθεί από τον Πρόεδρο και να καταχωρηθεί στα πρακτικά αναφέροντας ότι αποχωρούμε από τη σημερινή δικάσιμο σε ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την  βαθύτατη και επιδεικτική περιφρόνηση προς όλους τους προαναφερόμενους, από την σύνθεση του δικαστηρίου αλλά και όσους ευθύνονται για την οργάνωση της δίκης και την επιλογή της αίθουσας των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού για την διεξαγωγή της. Ίσως δεν είναι τυχαίο για όλα αυτά ότι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα άλλωστε με το ίδιο το παραπεμπτικό βούλευμα, δικάζονται και με βασική ένδειξη την ένταξη τους στο αναρχικό χώρο».

Τελικά, όπως σημειώνεται πως όταν «οι δικαστές της έδρας εμφανίστηκαν περί τις 12.50΄, αφού την ίδια ώρα μετήχθησαν και οι κατηγορούμενοι, κανείς δεν ζήτησε συγνώμη από κανέναν για την ταλαιπωρία, αλλά αντίθετα ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορουμένους να μας τηλεφωνήσουν να επιστρέψουμε με την απειλή ότι αλλιώς θα τους διορίσει συνηγόρους νομικής βοήθειας».

τρόπο εξέτασης ανήλικων μαρτύρων

Freepik

Άφαντοι οι δικαστές: Η άρνηση των κατηγορουμένων

«Παρά την κατηγορηματική απάντηση των κατηγορουμένων ότι οι υπογράφοντες συνήγοροι θα εμφανισθούμε στην επόμενη δικάσιμο που θα ορισθεί και ότι οι κατηγορούμενοι δεν δέχονται διορισμό συνηγόρων άλλων από εκείνους στους οποίους οι ίδιοι έχουν αναθέσει την υπεράσπισή τους, το δικαστήριο ύστερα από επανειλημμένες διακοπές και διασκέψεις διόρισε δύο δικηγόρους Πειραιώς, οι οποίες σε χρόνο μηδέν εμφανίστηκαν και αποδέχθηκαν τον διορισμό τους».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες το Δικαστήριο διέκοψε και όρισε την Δευτέρα συνεδρίαση κατά παράβαση του ωραρίου προκειμένου οι διορισμένοι συνήγοροι νομικής βοήθειας «σε δύο ώρες να μελετήσουν τη δικογραφία που αγνοούν (χιλιάδες σελίδες χαρτιού και ψηφιακό υλικό διάρκειας για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα) και να ξεκινήσει η δίκη!».

Απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στους δικαστές και παρέμβαση δικηγορικών συλλόγων

«Καταγγέλλουμε τα παραπάνω και απαιτούμε από τις αρμόδιες πειθαρχικές αρχές και την άμεση και αυτεπάγγελτη κατά νόμο διερεύνηση και απόδοση των δεουσών πειθαρχικών ευθυνών σε κάθε ευθυνόμενο, λαμβάνοντας υπ όψη ότι όλα τα παραπάνω γίνονται σε μία δίκη κατά την οποία δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους συμπληρώνουν δεκαοχτάμηνο προσωρινής κράτησης στις 14.05.2023. Και μόνο αυτό όφειλε να είχε συνετίσει όσους ευθύνονται για το σημερινό χάλι, προκειμένου η δίκη αυτή να διεξαχθεί έγκαιρα και να μη χαθεί οποιαδήποτε ώρα συνεδρίασης. Οι ευθύνες για την ως τώρα και την περαιτέρω εξέλιξη της δίκης αυτής βαρύνουν τους ίδιους και μόνο» λένε οι συνήγοροι Γιώργος Κακαρνιάς, Κώστας Παπαδάκης, Κάτια Τάτση και Μανώλης Πετρακάκης.

Παράλληλα, καλούν τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, «να προασπίσουν την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος, επισημαίνοντας ότι αν τέτοιου είδους συμπεριφορές γίνουν ανεκτές, τόσο τα υπερασπιστικά δικαιώματα των πολιτών, όσο και το δικηγορικό λειτούργημα, θα περιέλθουν σε πλήρη ανυποληψία απέναντι στον δικαστικό αυταρχισμό».

Πηγή