1. Οι αρμόδιες αρχές με επικεφαλής την Περιφέρεια να εγγυηθούν την ασφάλεια των εναλλακτικών διαδρομών συγκοινωνίας με την έδρα του νομού.
2. Να στελεχωθεί άμεσα το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων και να λειτουργήσει σε πενθήμερη βάση το Περιφερειακό Ιατρείο Βελβεντού, αφού η περίθαλψη πλέον απομακρύνεται δραματικά με την συγκοινωνιακή καθυστέρηση.
3. Να υπάρξει μέριμνα για αποτελεσματική πολιτική προστασία σε περίπτωση έκτακτων αναγκών (δασικές πυρκαγιές, έκτακτα καιρικά φαινόμενα κ.λ.π.)
4. Να διασφαλιστούν οι μεταφορές του κοινού με το ΚΤΕΛ καθώς και οι μεταφορές εργαζόμενων και μαθητών.

5. Στους τομείς α) του περιορισμού της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης και β) στις ακριβότερες πλέον μεταφορές εφοδιασμού πρατηρίων καυσίμων, αρτοποιείων, σούπερ μάρκετς, καταστημάτων, συνεργείων, φαρμακείων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους προμηθειών για τις επαγγελματικές στέγες κλπ να υπάρξει αποζημίωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών για το επιπλέον κόστος με τη μορφή κρατικής αρωγής και κατά τα πρότυπα των ειδικών ενισχύσεων του Covid-19.
6. Στην ίδια κατηγορία πληγέντων είναι και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που θα επιβαρυνθούν με τεράστια κόστη και πολλαπλές δυσκολίες για την μεταφορά των προϊόντων τους στις αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού εν όψει της περιόδου συγκομιδής.
7. Ανάλογη είναι και η ζημιά στις μεταφορές δασικών προϊόντων υλοτομίας από τους δασικούς συνεταιρισμούς ενώ αντίστοιχες επιβαρύνσεις έχουν και οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου.
8. Για τα υπό εξέλιξη έργα των Δήμων αλλά και δημοτών και επιχειρήσεων που απαιτούν μεταφορές υλικών δομικών, οδοστρωσίας, εξοπλισμού κλπ να υπάρξει ειδική μέριμνα κάλυψης του επιπλέον κόστους.
9. Για τους πολίτες που υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό με όλες τις συνέπειές του να προβλεφθεί ειδική κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστους των επιβαρύνσεων που θα δημιουργηθούν μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος και κατά το παράδειγμα άλλων πληγεισών περιοχών.
10. Τέλος να εφαρμοστεί επιτέλους Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς, που είχε εξαγγελθεί ως στόχος για όλη την Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης

Επίσης εγκρίθηκαν τα ακόλουθα

1) Το αίτημα της ανοιχτής διέλευσης για ΙΧ και μικρά φορτηγά από το δρόμο του φράγματος Πολυφύτου, για τον οποίο ο Δήμαρχος Βελβεντού έχει υποβάλλει στην Περιφέρεια, λόγω αρμοδιότητας, αμέτρητα αιτήματα για τη βελτίωσή του, χωρίς καμία ανταπόκριση εδώ και τρία χρόνια.
2) Το αίτημα που κατατέθηκε στην διαδημοτική Γενική Συνέλευση της 19ης Μαρτίου 2023 για επιχορήγηση του ΚΤΕΛ για την μεταφορά εργαζόμενων της περιοχής από και προς την έδρα του Νομού.

3)  Η πρόταση της κας Γκαμπράνη για διευκόλυνση εργαζομένων με ενδεχόμενη μείωση ωραρίου, χωρίς παράλληλη μείωση μισθού, ένεκα των προβλημάτων που προκύπτουν στη μετακίνηση τους, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στη γέφυρα.

4) το κοινό αίτημα όλων, το οποίο είναι η πρόταση του Δημάρχου Σερβίων για κατεπείγουσα συνάντηση των δύο Δημάρχων και του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό για να τεθούν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να εφαρμοστούν λύσεις που θα ανακουφίσουν την περιοχή το συντομότερο δυνατόν

5) Εγκρίνει την προσφυγή του Δήμου στον αρμόδιο Εισαγγελέα και σε κάθε αρμόδια Δικαστική Αρχή, για το θέμα του οδικού αποκλεισμού του Δήμου. Η προσφυγή θα γίνει με νομικά μέσα τα οποία θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση.

Πηγή